Екс-власники ПриватБанку завдали збитків установі на 5,5 мільярда доларів – результати міжнародного розслідування
Україна

Екс-власники ПриватБанку завдали збитків установі на 5,5 мільярда доларів – результати міжнародного розслідування

16 січня 2018, 18:26
0
0
Сподобалось?
0

Національний банк України, на виконання зобов’язань перед МВФ, залучив до розслідування махінації колишнього керівництва ПриватБанку міжнародну компанію Kroll.

Сьогодні прес-служба Нацбанку оприлюднила результати її роботи. Вони підтверджують, що у ПриватБанку протягом десяти років відбувалися масштабні та скоординовані шахрайських дії. Розмір збитків, за розрахунками розслідувачів, сягнув 5,5 мільярда доларів США.

Зазначається, що існують чіткі ознаки використання кредитних коштів для придбання активів та фінансування бізнесу в Україні та за кордоном на користь екс-акціонерів та груп афілійованих з ними осіб. Механізми, які використовувалися для маскування джерел та реального призначення кредитів, мають характерні риси скоординованої схеми відмивання коштів.

Як стверджують експерти, центральним елементом організованої махінації з кредитним портфелем була створена додаткова структура – такий собі банк у банку, де оберталися мільярди доларів США за сотнями кредитних договорів. У цій схемі були задіяні значна кількість працівників ПриватБанку. Аби видавати кредити пов’язаним особам, ПриватБанк залучав кошти українських та закордонних вкладників. Також колишні акціонери старанно приховували реальний стан речей у банку, подаючи неправдиву фінансову звітність.

До націоналізації у грудні 2016 року понад 95% корпоративного кредитного портфеля було надано сторонам, пов'язаним з колишніми акціонерами та групами афілійованих з ними осіб. 75% кредитного портфеля стягнули на себе всього 36 позичальників, які пов'язані з колишніми акціонерами прямо чи опосередковано. Більшість таких кредитів не погашаються та є простроченими.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися