Анатолій НЕРОДА
Україна

Бригада з Волині працювала під обстрілами в Херсоні

16 вересня 2023, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

Волинська область після підриву Каховської ГЕС відразу взялася допомагати херсонцям. Тоді у зоні підтоплення опинились 80 населених пунктів. Окрім гуманітарної допомоги, вже близько сотні волинян взяли участь у роботах з відновлення Херсона та області.

Нещодавно з Підгайцівської, Ківерцівської та Цуманської громад відправили спеціалізовану будівельну техніку – трактори та екскаватори. Вони допомагають волинським волонтерам-будівельникам, які уже декілька тижнів відновлюють пошкоджене після обстрілів та підтоплення житло. Тоді до Херсона вирушила бригада із 30 кваліфікованих будівельників. Це добровольці із Горохівської, Колківської, Торчинської, Цуманської, Підгайцівської та Боратинської громад. Серед них був тракторист із Цуманя Анатолій Нерода.

– Я поїхав супроводжувати техніку з нашої громади. Ми працювали у Херсоні в Корабельному районі. Допомагали прибирати територію після затоплення. Я своїм трактором розчищав вулиці, розбирав завали. Люди втратили практично все майно, – розповідає тракторист. – Але вони раділи, що залишилися живими. Боляче дивитися, біда страшна: знищено житло, все затоплено. На мою думку, роботи у Херсоні й навколишніх селах ще на багато років.

Як розповідає волинянин, там чимало будинків зведено з саману. Це будівельний стіновий матеріал – невипалена цегла, виготовлена із суміші глини, соломи та піску. Ті будівлі після затоплення намокли й рухнули.

– Тільки ми приїхали – і вже з першого дня розпочалися інтенсивні обстріли. Мабуть, допомагають місцеві жителі координувати вогонь російської артилерії, – розмірковує волинянин. – Щодо ставлення місцевих, то там є всякі люди. Хтось нормально сприймає, адже ми приїхали їм допомагати, а хтось дивиться з-під лоба. Бувало, що весь день доводилося сидіти у підвалах. Коли почалися сильніші обстріли, то всі волонтери повтікали, а залишилися тільки волиняни. Але через два тижні роботи ми повернулися додому на Волинь, бо неможливо працювати під постійним вогнем.

Цікавлюся у Анатолія Нероди, чи поїде знову в Херсон, коли запропонують.

– Комусь же треба. Хлопці захищають нас на фронті, а ми будемо спільними зусиллями відбудовувати Україну. Обов’язково треба їхати, нашого трактора МТЗ забрати. Попрацює там – і привеземо додому. Він потрібний для роботи в громаді, – відповідає пан Анатолій.

Волинь також допомагає відбудовувати село Благодатівка Херсонської області в рамках президентського проєкту «Пліч-о-пліч». Зараз бригада фахівців з нашої області зводить каркаси, лагодять зруйновані російськими обстрілами дахи. Волиняни вже перекрили 14 житлових будинків. На черзі ще десять. Окрім того, спеціалісти встановлюють вікна там, де вони пошкоджені, аби встигнути до осінніх холодів.

Кость ГАРБАРЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися