На Рівненщині відновили ліцей, на який упав безпілотник
Рівненщина

На Рівненщині відновили ліцей, на який упав безпілотник

13 квітня, 11:00
1
0
Сподобалось?
0

За інформацією Міністерства освіти і науки, за два роки російської агресії в Україні повністю знищено понад 200 шкіл і більше 1600 навчальних закладів зазнали пошкоджень. Одним із перших постраждав ліцей у селі Великий Жолудськ Рафалівської громади Вараського району. На четвертий день повномасштабного вторгнення, 27 лютого 2022 року, на школу впали уламки ворожого безпілотника, який збила українська протиповітряна оборона. За кошти програми розвитку ООН, обласної ради і громади завершено реконструкцію та ремонт ліцею – і учні повернулися за парти.

– Безпілотник збили неподалік школи, полетіли уламки, вибуховою хвилею пошкодило навчальний заклад і житловий будинок поряд з ним, – розповідає директорка ліцею Наталія Шкабко. – Це сталося в неділю, тому в школі нікого не було, тільки кочегар – у котельні. Від сильного вибуху повилітали вікна на першому, другому та третьому поверхах і в спортзалі, пластикові каркаси дверей у їдальні.

Попередні збитки оцінили в один мільйон 500 тисяч гривень. Адже потрібно було відновити 88 вибитих вікон і замінити пошкоджені двері. Рафалівська селищна рада виділила з місцевого бюджету 500 тисяч. Ще 1,5 мільйона гривень – обласна рада. Завдяки цьому вже у січні 2023 року в ліцеї відмінили дистанційне навчання для старшокласників і вони повернулися у школу. Бо уроки для учнів перших-четвертих класів проводили у підвалах двох молитовних будинків, які є у Великому й Малому Жолудську.

Цілковите відновлення школи потребувало чималих коштів. Директорка навчального закладу розповідає, що вони заповнили реєстраційну форму й відправили документи на міжнародну програму з відновлення. Були приємно здивовані, коли їхній ліцей відібрали до проєкту Echo4schools-UA, за яким передбачено відремонтувати та модернізувати 50 шкіл, що постраждали внаслідок воєнних дій росії в Україні. Програму реалізує міжнародна організація за підтримки Міністерства розвитку громад України. Між Європейським Союзом та ПРООН була підписана угода на 14 мільйонів євро.

– У серпні 2023 року розпочалися масштабні ремонтні роботи у Великому Жолудську в школі, і до січня 2024-го учні навчалися дистанційно, – продовжує Наталія Шкабко. – За цей час нам таку красу зробили. Спочатку виділили 9,5 мільйона гривень. Уже в процесі роботи додали ще два мільйони. Замінили стару покрівлю з шиферу, перекрили будівлю сучасною металочерепицею. Замінили дах у спортивному й актовому залах і в котельні.

Проведено капітальний внутрішній ремонт коридорів і всіх класів. Постелено на підлогу лінолеум, на стіни нанесено сучасну декоративну штукатурку «американку». Будівельники відремонтували харчоблок, облицювали плиткою підлогу і стіни в їдальні, оновили систему водовідведення та вентиляцію. На завершення ремонту з нетерпінням чекали всі: педагоги, батьки, але найбільше – школярі, бо дуже хотіли повернутися до ліцею. І їхні надії й сподівання справдилися. Тепер це сучасний і красивий навчальний заклад. Школа, в якій навчається 342 учні з чотирьох сіл Рафалівської громади, отримала нове життя.

Кость ГАРБАРЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Сергій
    Сергій

    Навчатися в навчальних закладах України дуже небезпечно зараз. Та й якість освіти майже на нулю через цю війну. Особисто я вам можу порадити переїхати на навчання закордон, а саме - в Польщу. Можу навіть порекомендувати чудову компанію, за допомогою якої ви це можете зробити https://slavic-center.com.ua/

    18 квітня, 10:18
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися