Юрій САВА та кокер-спаніель Айдар
Волинь

Собакам гавкати на вибухівку заборонено

29 грудня 2017, 10:06
0
0
Сподобалось?
0

Як найкращі друзі людини нам служать

За східним календарем надходить рік Собаки. Ця тварина – не лише вірний друг, а й найперший помічник людини. Спеціально навчені пси допомагають розкривати складні злочини. Тож напередодні свята ми завітали до кінологічного центру ГУНП у Волинській області, щоб дізнатися про особливості життя чотирилапих помічників поліції.

Дік знайшов ґвалтівника

Начальник кінологічного центру Анатолій Гловацький розповідає, що нині у них є 25 службових собак. І кожен має свою специфіку роботи. Одні знаходять злочинця по слідах, інші визначають місця, де є вибухівка чи наркотики. Є собака, який розшукує людські рештки та трупи. Тож про кожного вихованця кінологічного центру можна розповідати як про справжнього героя, завдяки якому розкривалися резонансні злочини.

Старший інспектор-кінолог, майор поліції Олег Трофімчук пригадує свого найпершого собаку, якого дресирував. Німецька вівчарка Дік був навчений по сліду знаходити злочинця. Разом з ним виїжджали у Камінь-Каширський район шукати 30-літнього ґвалтівника старої бабці:

– Дік привів нас до криниці, де той пив воду, а далі сліди губилися у лісі. За ними пес довів правоохоронців до копиці сіна, у якій і ховався молодик. А от інша вівчарка, Джолі, допомогла розкрити крадіжку. Луцькі патрульні серед ночі затримали підозрілого чоловіка із сумкою інструментів. Він стверджував, що вони належать йому. Джолі понюхала речі – і привела до новобудови, звідки й було усе вкрадено.

Не лише в мирних умовах, а й під обстрілами працюють чотирилапі розумники. Інспектор-кінолог з пошуку вибухових речовин та зброї Юрій Сава неодноразово зі службовими собаками був у відрядженні у зоні АТО. Там несли службу на блок-постах, виїжджали шукати вибухівку у будинках.

– Коли стояли на блок-посту, вівчарка Лінда обнюхувала машини. Біля однієї зупинилася і лягла. Вона позначила місце, де є небезпека, – пояснює Юрій Іванович. – Там був цілий багажник гранат. Такі собаки навчені розрізняти п’ять специфічних запахів. Вони не мають права подавати голос, щоб не здетонував пристрій, а лише сідають чи лягають поряд. Тоді підходять сапери і виконують свою роботу.

Олег ТРОФІМЧУК з вівчаркою Греєм, який шукає злочинців по слідах

Дівчатка більш слухняні, а хлопчики хочуть керувати господарем

Очі кінологів горять особливим вогнем, коли вони розповідають про своїх собак. Видно, що не просто люблять свою роботу, а живуть нею. За роки служби чотирилапі помічники стають невід’ємною частиною кожного з інструкторів. Коли маленьких цуценят привозять з Ірпінського племінного розплідника службових собак, то хлопці беруть їх спочатку додому, щоб налагодити особливий контакт. Коли вони підростають, тоді перевозять у центр. У два роки собака вже дорослий. Кожен з інспекторів має свої методи дресирування. Комусь більше подобається працювати з «дівчатками», бо вони лагідніші та слухняніші. А дехто вибирає «хлопчиків», які вміють показати свій характер і хочуть домінувати над господарем.

–  При дресируванні треба зважати на інтонацію, – зазначає Олег Володимирович. – Говорити треба лагідно, спокійно, бо якщо підвищити голос, пес буде думати, що робить щось неправильно.

Як виявилося у роботі кінологів чимало особливостей. Наприклад, собак не беруть на роботу у сильну спеку чи мороз, щоб не нашкодити їхнім органам нюху. А ще у тварин вихідний, коли їм, образно кажучи, хочеться кохання.

– Природа ж бере своє, – усміхається Анатолій Федорович. – Тож краще, хай пересидять у вольєрі, бо все одно працювати не будуть.

Меню розписують на тиждень

За станом здоров’я кожного собаки стежить фельдшер ветеринарної медицини, кінолог Андрій Артисюк. Він зазначає, що найчастіше собаки страждають через травми лап, розтягнення, бо постійно перебувають у русі. Медикаментами центр забезпечений добре, тож з лікуванням хворих чотирилапих усе в порядку.

Чоловіки проводять мені екскурсію біля вольєрів, де утримують тварин. Біля кожного стоїть казанок. «Режим харчування у собак, як у дитсадочку», – не втримуюся від жарту. Бо, виявляється, на цілий тиждень їм складають меню, є два рибні дні. Окрім того, до раціону входять не лише каші, а й картопля, буряки, морква. Є й сухі корми. Чотирилапі не повинні мати надмірної ваги, бо тоді не зможуть ефективно працювати. У вольєрах в основному знаходяться вівчарки, тому здивовано розглядаю двох маленьких кокер-спанієлів.

– Це Пуля та Айдар, – представляє Олег Володимирович. – Перший спеціалізується на наркотиках. Такого маленького песика легко можна підняти на руках, щоб обнюхав верхні полиці в автобусах, чи пустити в салон авто. Йому дозволено і гавкати, і шкрябати місце, де знаходить наркоту. А от Айдар працює, коли у місто приїжджають високі чини з охороною – Президент, Прем’єр-міністр, Голова Верховної Ради. Спанієль обнюхує приміщення, де проходитиме зустріч, перевіряє кортеж і навіть номер у готелі.

Зрозуміло, що кінологи та їхні чотирилапі напарники виїжджають на виклики вдень та вночі. Робота ця нелегка і відповідальна. Перебуваючи на місці злочину, тварини викладаються на повну. Доведено, що у них навіть температура тіла підвищується під час пошуку. Через таку стовідсоткову віддачу справі чотирилапі помічники поліції живуть набагато менше за «цивільних» собак.

– Вік їхньої професійної придатності – до десяти років. Далі собаки йдуть на пенсію, – додає Анатолій Федорович. – Віддаємо їх у добрі руки. Часто тварин забирають наші колишні співробітники чи їхні знайомі. 

Руслана ТАТАРИН, м. Луцьк

Фото автора

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися