Анатолій ГАРАГАТИЙ
Україна

Окупанти тортурами змушували 70-річного жителя Харківщини служити їм

11 червня 2023, 15:39
0
0
Сподобалось?
0

Анатолій Гарагатий із селища Савинці на Харківщині все життя займався фотографуванням та відеозйомкою. Тому коли на початку війни біля його будинку проходила колона танків, він усе зняв та виклав в інтернет. А потім по нього приїхали феесбешники і забрали в камеру. Мучили, знущалися та пропонували прославляти «вєлікую Рассєю». Пенсіонер вважає, що вижив завдяки молитві дружини.

Співали гімн та з вилами йшли на окупантів

На початку війни під вікнами будинку Анатолія йшла колона окупантів. Страшно було дивитися на танки, гради, бетеери… Приблизно десять хвилин сунулася ворожа сила. Чоловік почав усе фіксувати на камеру і виставив в інтернет. Однак у селищі окупанти не закріплювалися, а взялися окопуватися за два кілометри далі. Проте і там їх не чекали, а місцеві з вилами прогнали рашиську орду.

– Я поїхав у те село, щоб зняти відео про цих хоробрих людей, – розповідає чоловік. – Один з них, Василь Дорошенко, зробив «коктейлі Молотова» і взявся чекати ворогів перед в’їздом у село Залиман. За дві години побачив танка та бетеера, підбіг до них – а там засмальцьований бурят. Вхопив його за бари, бо перед тим мій маленький внучок розповідав, що спить з мамою у ванні, бо росіяни хочуть його вбити. «Ти чого, сука, прийшов на нашу землю?» Солдат відштовхнув дядька і приставив до грудей автомат. «Стріляй, падло, я в армії був, коли тебе ще на світі не було!» – не розгубився. Певно, така сміливість вразила бурята і він опустив зброю, промямливши: «Та я нічєво. Вот камандір, єму гаварітє». Дорошенко крикнув: «Зайдете в село – всіх коктейлями закидаю». І пішов у напрямку села. А коли оглянувся й побачив, що орки їдуть за ним, тоді запалив пляшку з вибуховою сумішшю і кинув. Вороги зупинилися, а до Василя прибігли інші односельці, зброї не мали, а лише вила у руках. Десь 15 людей зібралося. Стали перед танками і співали гімн, вигукували: «Слава Україні!» Остовпілі вороги завмерли, а один видав: «Да вас Амєріка купіла. Ана платіт вам!» Тоді жінка Дорошенка Марія пішла у наступ: «Америка мені вила дала! Бачиш, зараз я тебе ними заколю! Ану йдіть звідси, я люблю свою землю, чого сюди прилізли?!» Важко повірити, але вороги відступили. Пішли в обхід. Тому я вирішив зняти коротенький фільм про сільських захисників з вилами. За свої відео у підтримку України я й поплатився. Хтось мене здав!

Пропускали струм через все тіло

Пенсіонер не приховує, що в селищі було чимало зрадників. Вони й розповіли феесбешникам про нього. І хоч, знаючи, що попав у «чорний список» ворогів, Анатолій втік з квартири на дачу, знайшли і там. Восьмеро чоловіків на двох машинах приїхали затримувати «особливо небезпечного бандерівця» – 70-літнього діда.

– Спочатку мені висували обвинувачення, що я наводчик, – згадує. – Шукали в мене апаратуру, відео. Потім перейшли на іншу тактику: обіцяли гроші, щоб я знімав красиві ролики про руску армію, прославляв путіна і викладав це все в інтернеті. Я відмовився. Тому мене відправили в ізолятор на сто діб. На кожному допиті питали: «Ну что, будєш на нас работать?» «Ні!» – відповідав. За кожне українське слово били електрошокером. На ноги чіпляли металеві клєми і пускали через все тіло ток. Це були легкі тортури, бо іншим в’язням клєми чіпляли до статевих органів! Я молився у камері постійно, беріг натільний хрестик, хоч цепочку, коли били, то порвали.

Пенсіонер зізнається, що не раз прощався із життям. Дружина лишень через місяць після арешту дізналася, де чоловік. Вісім разів приїжджала в слідчий ізолятор, але лишень три рази дозволили передати передачі. Його катували, а дружина лишень могла вимолювати у Господа порятунку для чоловіка. Коли через сто днів він вийшов із камери, рідні не одразу впізнали у цьому дідові з бородою свого Анатолія.

– У камері я жодного разу не брився, – повертається у ті страшні дні в’язень. – Митися теж не було де. У туалет водили лишень два рази на добу. Строго за графіком: в 6 годині ранку і о 18-й. Їжу теж давали два рази, лишень кашу пшоняну, перлову, гречку. Хліб видавали лишень раз на тиждень. Я схуд на десять кілограмів, здоров’я добряче похитнулося, та я ні про що не шкодую. Але тепер розумніший, всі відеодокази наступу рашистів надійно заховав. А як буде перемога, надам для свідчення їхніх злочинів.

Після пережитого Анатолію Гарагатому надали путівку на оздоровлення в санаторій. Усі його свідчення про катування на допитах задокументовано і внесено в аналітичний звіт про тортури жителів окупованих територій, для того, щоб згодом підтвердити, як знущалися вороги над українцями.

Наталія ВЕЧОРОВА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися