Військовий ліцей на Волині потребує коштів на ремонт
Україна

Військовий ліцей на Волині потребує коштів на ремонт

7 серпня 2023, 15:24
0
0
Сподобалось?
0

Голова Волиньради Григорій Недопад відвідав Ковельську філію обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

У робочій зустрічі також взяли участь заступник голови Григорій Пустовіт, очільник Ковельської райради В’ячеслав Шворак та начальниця місцевої райвійськадміністрації  Ольга Черен.

Предмет розмови – підготовка до нового навчального року. І цей процес дуже не простий, - стверджує директор ліцею Павло Боснюк. Широкомасштабна війна не вплинула на кількість охочих здобувати військовий фах, навпаки – цьогоріч на одне місце претендує більше 3 абітурієнтів. «Подали документи понад 1350 юнаків і дівчат з різних областей, в тому числі й тимчасово окупованих територій. 70% дітей – з сільської місцевості. 

Потужності ліцею дозволяють зарахувати на навчання лише 390 курсантів. Це при тому, що серед абітурієнтів більше 320 осіб пільгових категорій, які мають першочергове право на вступ. І це тільки  діти загиблих і тих, хто сьогодні воює, я не кажу про сиріт, талановиту молодь та внутрішньо переміщених осіб, у яких також є прерогатива», - розповідає Павло Боснюк.

Поки у навчальному корпусі тривають вступні іспити, поруч розгорнуто масштабний будівельний майданчик. Директор ліцею розповідає про другий свій великий клопіт. В одному з житлових корпусів взялися перекладати аварійні водо- та тепломережі. Але щойно почали, як виявили значно серйозніші проблеми: з’ясувалося, що причина поширення грибка в приміщенні не тільки діряві труби. Зведена у 80-их будівля була поставлена на підмурівок з червоної цегли і без жодної гідроізоляції, тож постійно всотує вологу, а пліснява дісталася ледь не горішніх поверхів. Відтак, знадобиться капітальний ремонт і утеплення.

2 мільйонів гривень, які у ліцеї заощадили під час дистанційного навчання і планували спрямувати на ремонт мереж, критично мало. Тож Павло Боснюк просить підтримки з обласного бюджету і з запитом на 10 мільйонів гривень ще у червні вже звертався до розпорядника коштів - ОВА, але результату поки нема. 

«Наш освітній заклад належить до тих небагатьох, де майже немає випадкових здобувачів освіти. Його молодь обирає дуже свідомо, більше половини наших випускників продовжують навчання у військових вишах. А у найближчі десятиліття в нашій країні професія військового буде однією з найзатребуваніших», - переконаний Павло Боснюк.

 І додає: якщо відремонтувати ще один житловий корпус, який зараз пустує і має такі ж проблеми, що й попередній, то кількість курсантів цілком реально ще цього навчального року збільшити на 160 осіб. Справа лише за фінансуванням, каже Павло Боснюк, і обіцяє, що у разі виділення фінансування завершить роботи на обох об’єктах до початку опалювального сезону.

Голова обласної ради Григорій Недопад  певен, що пропозицію директора ліцею неодмінно варто підтримати. «Ми негайно розпочнемо консультації з облвійськадміністрацією, і я впевнений, що рішення знайдемо. Більше того, вважаю за можливе залучити до фінансування цього проєкту і громади, адже і їхні діти теж тут навчаються. Днями я запланував засідання Координаційної ради органів місцевого самоврядування нашої області, і це питання буде одним з головних у порядку денному. Переконаний, що більшість самодостатніх громад погодяться підтримати дітей, які, наслідуючи своїх батьків, хочуть обрати шлях воїна», - висловив сподівання Григорій Недопад.

Своє сприяння у вирішенні питання розширення матеріально-технічної бази Ковельської філії військового ліцею пообіцяли і очільники місцевої райради та райадміністрації.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися