Терентій ЛЮМАХ з Рокитного
Рівненщина

Український нострадамус Терентій Люмах з Рівненщини розказував поліщукам про мобілки, телевізор та Інтернет

12 червня 2022, 17:38
0
1
Сподобалось?
1

На кладовищі Рокитного на Рівненщині не закінчується потік паломників до могили місцевого жителя Терентія Івановича Люмаха. І хоч чоловік помер у 1939 року, про нього і досі говорять. Адже мав надзвичайні здібності і пророкував майбутнє. Деякі його передбачення уже збулися.

Побачив день своєї смерті

Не один десяток років збирав матеріали про Терешка, як його звали місцеві жителі, журналіст з Рокитного Леонід Іщук. Ще донедавна були живі люди, які пам’ятали його самого і навіть його батьків. Терентій Іванович народився приблизно у 1857 році і все життя прожив на хуторі за два кілометри від села Буда. Пророкувати почав у період Першої світової війни, будучи досить зрілим чоловіком. Спершу до нього місцеві ставилися з недовірою і називали «дурним Терешком». Чоловік справді був дуже дивним і мав надзвичайні здібності. Наприклад, йдучи сільською стежкою, міг раптово опинитися на даху будинку чи клуні і звідти пророкувати людям майбутнє, закликаючи до богобоязливості і покаяння. Не обходив, як інші люди, болота, а йшов навпростець, не замочивши при цьому взуття. Терешко вів незвичний спосіб життя: міг три-чотири дні безпробудно спати і стільки часу без сну подорожувати по монастирях, церквах та інших святих місцях, пропові­дуючи слово Боже. Видіння майбутнього до нього приходили найчастіше саме у снах. Він точно передбачив день своєї смерті, сказавши, що не доживе тиждень до приходу в Рокитне більшовиків. Люди потроху забували земляка, але коли почали збуватися його пророцтва, стали пригадувати й переказувати усі передбачення Терешка. Навіть церква його хоче канонізувати. Цим опікується отець Амфілохій, який знайшов фото Терентія і доглядає за його могилою.

Розказував поліщукам про мобілки, телевізор та Інтернет

Леонід Іщук розповів, що Терешко міг пророкувати майбутнє на багато десятиліть наперед. Він передбачив більшовицький переворот, розстріл царської сім’ї, Другу світову війну, масове знищення євреїв. Якось на вулиці підійшов до одного шанованого іудея і мовив: «Зараз ти не впізнаєш мене, а скоро тебе впізнаватимуть по кружечках на грудях та спині». До речі, перед війною багато євреїв повірили провидцю і виїхали до США та Південної Америки. Вони врятувалися, а ті, хто залишився, загинули. У деталях пророкував він і створення атомної зброї, виникнення телебачення, мобільного зв’язку, інтернету.

– Один авторитетний у нашому районі чоловік, мати якого добре знала Терешка, розповів таку історію. Жінці із села Буда терміново потрібно було піти в сусіднє село, аби запросити на весілля родичів. Дорога була важка: потрібно було пройти кілька річечок, непролазні хащі, болота. До того ж навколишні ліси кишіли вовками. Жінка, звісно, боялася. І в цей час до хати зайшов Терешко, – розповідає Леонід Іщук. – Подивився на господиню і сказав, щоб йшла та не остерігалася. А ще додав, що дуже скоро настане час, коли не треба буде нікуди ходити. Бо у кожного при боці або у кишені буде невеличка штучка, з допомогою якої люди спілкуватимуться на відстані. А у тих місцях, де у неї зараз стоїть кутя, будуть бугаї з голубим оком, у якому розмовлятимуть, співатимуть та танцюватимуть люди. Усюди височітимуть стовпи з дротами, по яких йтиме у хати світло. У кожному селі стоятимуть високі залізні вежі і буде створена невидима павутина, з якої люди отримуватимуть будь-яку інформацію.

Це нині нам усім зрозумілий зміст цих слів, а тоді над ними всі тільки сміялися. Хоча провидець застерігав людей від захоплення благами цивілізації. Казав, що настане час, коли гроші, золото та інші коштовності не матимуть ніякої ціни. За автомобіль, у який нічого буде залити, не даватимуть і виїденого яйця, а за буханець хліба віддаватимуть половину розкішного будинку.

По дорозі «Ковель – Сарни – Київ» їздитиме ворожа техніка

Серед останніх передбачень Терешка, які вдалося зібрати Леоніду Іщуку, – розпад СРСР. Він бачив, що історія країни буде короткою. Та, казав, що це ніяких благ простому люду не принесе, бо з’явиться багато вождів, які, прийшовши до влади, використовуватимуть її для власного збагачення.

Говорив провидець і про винищення лісів та запасів каменю на землях Полісся і те, що найбільше турбує, близький кінець світу. Передрікав: «Людство остаточно розтліє в розпусті, пияцтві, беззаконні, прагненні земних багатств, у жодній родині не буде злагоди і спокою. Сонце стане давати не благодатну, а руйнівну енергію. Земля порепається від спраги, і на ній утворяться такі тріщини, які неможливо буде перестрибнути. Настане голод, хвороби, людський мор та страшна, небачена досі за руйнівними наслідками війна. Це станеться тоді, коли між селами Буда та Синіжево буде збудовано останній будинок».

– Треба сказати, що вулиці між цими селами уже майже зійшлися, – зазначив Леонід Іщук. – В останні роки, знаючи пророцтво Терешка, багато людей навіть відмовлялися там брати землю під будівництво. А ще він точно передбачив місце, де проходить сучасна траса «Ковель – Сарни – Київ». У роки, коли жив Терешко, там був непрохідний ліс. Згідно з його пророцтвами, по цій дорозі їхатиме ворожа техніка.

Чи не про нинішню війну в Україні говорив провидець Терешко майже сто літ тому? Дуже вже його передбачення нагадують наш час. І по дорозі, про яку він говорив, дійсно їздили рашистські танки з боку Києва. Шкода, що не відомо, чи казав щось Терешко про те, як закінчиться ця війна.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися