Олег БЕНЦА помер через недбалість колег?
Тернопілля

Вирізали внутрішні органи: на Тернопільщині лікар-хірург помер через недбалість колег

23 жовтня 2021, 18:00
0
0
Сподобалось?
0


Олег Бенца відчув себе недобре і прийшов у Тернопільську лікарню № 2, де колись відпрацював хірургом 12 років. Знайомий колега йому сказав: «Яке обстеження? Я й так знаю, що робити!» Це було у п’ятницю після обіду. А вже у понеділок мама дізналася, що її син мертвий. І хоч це все сталося рік тому, вона й досі не знає, чому? Нині знову поновлено розслідування цієї справи.

Олегу Бенці було 38 років. Працював хірургом, але під час війни поїхав на Донбас. На здоров’я не скаржився, збирався навіть їхати у Конго миротворцем, успішно пройшов медкомісію. Тож звістка, що син у лікарні, для матері, яка живе за кордоном, була несподіваною. Вражає і позиція колег-лікарів:

– «Жодне КТ та УЗД ми тобі не робитимемо, бо п’ятниця. У суботу-неділю ніхто з тобою возитися не буде», – пригадує матір Анна Бенца. – Це чула на власні вуха. Діагноз Олега – гострий панкреатит (запалення підшлункової залози). Синові ставало усе гірше. Його перевели до реанімації.

Мати могла лишень телефоном спілкуватися з медиками, тому не випускала слухавки з рук. Запевняє, сину ввели препарат, який був йому протипоказаний.

– Ми точно знали, що Олежику не можна тіопенталу. І він сказав: «Я їм пояснюю, але, напевно, вони дають, мені дуже погано», – розповідає мати.

На ранок понеділка Олега не стало. Без батька лишилися троє дітей. Причина смерті, пояснили в лікарні, – гострий панкреатит, блискавичний перебіг. І тут насправді й починається справжній детектив.

Чоловік помер у лікарні. Дивно те, що заяву на відмову від розтину з релігійних причин написав двоюрідний брат начебто на прохання матері, яка мешкає у Сполучених Штатах. А вона встигла приїхати до поховання сина і стала вимагати пояснень лікарів та розтину тіла. Їй відмовили, а медичної карти Олега не віддали. Усе дуже дивно.

– Відсутність розтину – це очевидне і зрозуміле всім порушення, яке не могло бути випадковим у цій ситуації, – каже адвокат потерпілої Олег Мицик.

Адже смерть у лікувальному закладі – обов’язкова підстава для роботи патологоанатомів. Мати звернулася в поліцію, де відкрили кримінальне провадження за статтею «Лікарська помилка».

У самій лікарні – стан глухої оборони.

– Наші оригінали медичних документів, історію хвороби, так звану медичну карту стаціонарного хворого, рішенням комісії у нас вилучили. Що могли, ми для свого колеги зробили, – каже директор з медичної частини Станіслав Паламар.

Експерти, переглядаючи історію хвороби Олега Бенци, шоковані діями тих, хто запевняє, що зробив для колеги усе можливе. Комісія одноголосно вирішує – медична допомога пацієнтові не відповідає стандартам та протоколам надання медичної допомоги.

Через місяць після поховання Анна Бенца домоглася ексгумації. Висновок шокував: діафрагма – зі слідами втручання, немає кишечника, шлунка, підшлункової залози, селезінки, частини печінки. Саме ці органи вражає панкреатит, а вони – зникли! Що важливо: жодного натяку на буцімто чорних трансплантологів. Адже ці органи не пересаджують.

– Ексгумація вказує на відсутність саме тих органів, котрі мали би обстежити найперше, зробити гістологічні дослідження, аби перевірити реальну картину, – каже адвокат потерпілої Олег Мицик.

Поліція проводить розслідування. По суті, лікарня позбулася головних доказів проти себе. Медична установа, яка залікувала до смерті колегу, вправно замела сліди медичного вбивства. Але мати налаштована дізнатися правду!

Тому й підняла на ноги правоохоронців, щоб винних покарали.

Ірина КОВАЛЕНКО


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися