Збудувати меморіал пам’яті маму попросив уві сні загиблий син
Вінничина

Збудувати меморіал пам’яті маму попросив уві сні загиблий син

26 жовтня 2023, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

Нема нічого страшнішого, ніж хоронити своїх дітей. За останні 20 місяців тисячі українських батьків втратили синів і доньок. Все, що вони можуть нині зробити – це зберігати про них пам’ять.

«Вісник+К» писав про те, як вбиті горем матері на честь своїх синів будують стадіон, дорогу, відкривають реабілітаційний центр або комп’ютерний клас. А Зінаїда Скоропад із села Новожитів на Вінниччині вирішила встановити Меморіал пам’яті на честь всіх українських бійців, чиї тіла досі не знайдені та не повернуті додому.

Каже, що її про це попросив… покійний син.

– Приснився Саша. Стоїть в центрі села, посміхається і каже: «Мамо, мені нічого не неси, не потрібно. В мене все є. А ось їм дай». Я перепитала в сина, що він має на увазі. На що Сашко попросив озирнутись назад. Дивлюсь – а там багато хлопців у військовій формі. І син знову повторив, що потрібно щось їм дати, бо голодні і йти нема куди. Як тільки прокинулась, я зателефонувала священнику, розповіла про свій сон. Чомусь мені здалось, що Саша привів до мене героїв, які полягли на полі бою, але їх досі з різних причин не можуть повернути додому. Й душі голодні, бо не моляться за них як за убієнних, – розповіла журналістам Зінаїда Скоропад.

Жінка каже, що після цього сну виникла ідея створити Меморіал за всіма загиблими у російсько-українській війні. Обрала місце у центрі села, яке люди допомогли розчистити. Сама придумала ескіз пам’ятника у вигляді Божої Матері з крилами. На одному – дві свічки та троянда й напис «Вічна пам’ять всім загиблим у цій війні», на іншому – герб зі склокераміки. 300 тисяч гривень назбирали люди, 225 тисяч доклала мама загиблого бійця. 1 жовтня відбулося відкриття меморіалу.

Мама Героя впевнена, що таким чином зможе хоча б втішити і розділити біль родин, які продовжують чекати і не мають могил, куди б занести квіти та виплакатись.

Її синові Олександру Онуфрійчуку було 23 роки, коли він загинув. Сашко – старший із п’яти дітей, котрих жінка ростить сама. Олександр був її опорою і гордістю. Він мріяв про те, як після закінчення війни повернеться у рідне село, посадить сад, побудує альтанку. А ще заведе фермерське господарство. Бо понад усе любив працювати на землі. Олександр Онуфрійчук загинув 1 червня 2022 року на Миколаївщині. Посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Марта ДИМИДІВСЬКА  



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися