Олена Жуйвода (зліва) з маленькими волонтерами
Волинь

«Бджілки Володимира» готують для бійців енергетичні смаколики

29 жовтня 2023, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

Уже майже рік, як малі школярики з міста Володимир, що на Волині, об’єдналися задля доброї справи – вони збирають енергетичні набори із сухофруктів, цукатів, горіхів та цукерок і відправляють їх українським бійцям.

Ідея створити волонтерський загін «Бджілки Володимира» народилася у подруг Вікторії Борис та Олени Жуйводи. Пані Олена працює учителькою початкових класів у міській гімназії №7 і вже має досвід волонтерської роботи – вона постійно підтримує мешканців територіального центру міста, самотніх людей похилого віку.

– Коли розпочалася Велика війна, я думала, як разом зі своїми вихованцями, яким лише 6-7 років, можна допомагати нашим бійцям, – розповідає Олена Жуйвода, депутатка Володимирської міської ради. – Дитячі малюнки та листи – це одне, а хотілося організувати суттєвішу допомогу. Отож з’явилася думка готувати солодкі енергетичні набори, до складу яких входить сушенина з фруктів, солодощі, горіхи. Такий вітамінний перекус завжди має бути у бійця під рукою, тому використовуємо пакетики, які вміщаються у нагрудну кишеню військової тактичної куртки. З перших днів роботи наш волонтерський загін підтримує депутат Волинської обласної ради Віктор Олійник.

На перший погляд, здається, тут не так уже й багато мороки. Але насправді чимало клопіткої роботи не тільки для маленьких школяриків, а й для керівнички. Бо насамперед треба зібрати все, чим згодом діти наповнюватимуть пакуночки. На 100 пакетиків йде 20 літрів сушених яблук, 12 склянок горіхів, а в кожен із них ще треба додати 5-8 цукерок. Узимку туди кладуть сушену грушку, шоколадний батончик, маленьке печиво, яке не кришиться.

Перші набори «Бджілки Володимира» сформували з того, що кожен приніс із дому. Про допомогу містян не просили, бо в багатьох сім’ях хтось воює на фронті. А коли у соціальній мережі розповіли про волонтерський загін, відгукнулися колишні учні Олени Миколаївни та добродійники. Серед них – супермаркет «Наш край» та «Spar», підприємці Андрій Мохончук та Микола Малишев. Підтримав ідею і заступник міського голови Андрій Гудим – він навіть запропонував емблему для «Бджілок Володимира». Продавці, які торгують на ринку яблучною сушкою, знижували ціну або й віддавали безкоштовно, якщо дізнавалися, що це для бійців. А цієї осені, щоб здешевити витрати, пані Олена навіть узялася готувати її сама, хоча це й забирає чимало часу.

Маленькі волонтери збираються раз на два тижні в суботу. Звісно, їх супроводжують батьки або бабусі. Бо серед діток є ще зовсім малюки. Наймолодший Сергійко Демчук (йому тільки чотири роки) приходить зі своєю мамою – колишньою ученицею Олени Миколаївни. Разом із семирічною Тетянкою  Ревіною волонтерять її мама та бабуся – з цієї родини з ординською нечистю воюють тато та дідусь. До спільної праці активно долучаються «бджоленята» Даниїл Шевчук, Ангеліна і Михайло Савчуки, Назар Піхо, Анна Борис, Вероніка Остратенко, Олександр Чижевський, Ілля Бабік, Олександр Попрійчук, Андрій Ляшук та їхні батьки. Вони відчувають важливість справи, до якої діти беруться із цілком дорослим завзяттям. 

За один раз «Бджілки Володимира» збирають 100 пакунків. Їх поміщають у ящики по 35 штук – якраз на військовий підрозділ. Загалом уже близько 60 таких передач пішли бійцям 14-ї бригади, інших військових формувань, які служать на різних напрямках. Доставити їх на передову допомагають відомі у Володимирі волонтери Андрій Дячук та Інна Путятіна. Також відправляють передачі через заступника директора агротехнічного коледжу Наталію Матусевич  або адресно «Новою поштою», зокрема військовослужбовцям, у яких немає рідні, хто виріс у сиротинці і потребує особливої підтримки. Про таких дізнаються від друзів чи знайомих. 

Маленькі волонтери – учасники різних міських благодійних заходів, під час яких у Володимирі проводять збір коштів  для ЗСУ. Вони невтомні у своєму бажанні підтримувати українських захисників, для яких у пакуночки вкладають кольорові сердечка – як символи вдячності і поваги до нашого воїнства.

Валентина БЛІНОВА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися