Горе-мати гася
Кримінал

Морив голодом, виривав волосся, гасив недопалки об тільце

21 жовтня 2023, 12:00
0
-1
Сподобалось?
-1

Трагедія, що сталася в березні 2018-го у Мильниках Ніжинського району Чернігівщини, приголомшила Україну. На очах у рідної мами (якщо цю жінку можна так назвати) нелюд знущався з її дворічної дитини. І забив маля до смерті. На тілі Вероніки не було живого місця: численні садна та гематоми, неправильно зрощений перелом руки, вирвані пасма волосся з голови, розірваний ротик і сліди опіків від цигарки. Її катові, Назарові Красулі, нещодавно винесли вирок – 10 років позбавлення волі. Через п’ять він може вийти на свободу.

Бив, бо не могла вимовити його імені

П’ять років тому про цю історію писали газети, знімали ток-шоу телевізійники. Те, що сталося у невеличкому селі на Чернігівщині, в голові не вкладається. Відомо, що з грудня 2017 ро­ку Галина (у селі її називали Гася) повернулася з Ніжина у Мильники разом із двома донечками – 5-річною Діаною і 2-річною Веронічкою. Оселилася не в батьківському будинку, а у давньої подруги Марини. Вона тоді жила з раніше судимим Назаром Красулею, їхнім спільним шестирічним сином і 17-річною донькою від першого шлюбу. За слова­ми Гасі, тієї зими рідний брат ви­гнав її з дітьми з батьківської хати. Натомість Красуля спочатку запропонував дах над головою, а потім нібито нікуди не відпускав, вимагаючи повернути «борг» за прихисток. Люди у селі кажуть, що то все брехня. Ніхто Гасю насильно не утримував, і вона скоріше була гостею, аніж бранкою. За однією з вер­сій, у знайомих Галина перехову­валася від соцслужб Ніжина. За другою – вона прийшла до Красулі і про­сила відвезти її в місто, щоб зняти гроші з картки. Назар погодився. У Ніжині вони ку­пили спиртного і, повернув­шись, разом із Мариною всю ніч випивали. Ще й їздили на таксі по добавку. А на ранок з’ясувалося, що Гася пропила всі гроші, тож стала просити­ся пожити в подружжя. І ті дозволили. Не змусило Гасю з’їхати і те, що Назар знущався з її маленьких дівчаток. Нелюд викручував се­стричкам руки, виривав їм волосся, щипав їх, колов голкою і підкидав їх так, що вони вдарялися головою об стелю, гасив недопалки об живіт і сідниці. Особливо діставалося меншій Вероніці. Він морив дитину голодом, затуляючи їй рота різними предметами. Всі ці моторошні подробиці, від яких волосся дибки, описані у вироку. Згідно з матеріалами кримінального провадження, нелюду не потрібно було особливих причин, щоб почати бити малюків. «Розлютився, бо молодша дівчинка не змогла вимовити його ім’я і не вміла рахувати», – таке формулювання зустрічається у вироку найчастіше.

Поки звір знущався з дітей, мати виходила на вулицю

Так і хочеться кричати: «А де в цей час була мама?! Чому не захищала своїх діток?! Невже нічого не помічала?!» Судячи з розповідей сусідів, про все знала. Одного разу люди побачили, що Гася стоїть на подвір’ї і нервово курить. Її запитали: «Щось сталося?» Вона відповіла, що Назар «зовсім з котушок злетів і виховує її доньок». Тобто Гася просто виходила на вулицю, коли Назар по-звірячому знущався з малечі.

Про останній день маленької Вероніки розповідається у вироку суду. Галина разом із дружиною Назара Мариною поїхала до Ніжина по допомогу на дітей. А коли повернулася додому, то застала таку картину: Вероніка сиділа на горщику, а Назар бив її по голові мобільним телефоном. Він «карав» її ніби за те, що дівчинка не хотіла вчитися ходити.

– Назар любив усе контролювати, і тому теж взявся вчити ходити мою доньку. Змушував Вероніку йти рівно, без допомоги рук. Але доньці через травму було складно пересуватися рівно, і тому Назар її виховував. Так було і цього разу. Він не раз говорив: «Коли вам боляче – я кайфую». Назар бив не тільки моїх дітей. Він також бив свою дружину і падчерку. Не чіпав тільки свого маленького рідного сина, – розповідала після трагедії Гася.

Загибла Вероніка

Того дня дворічна дитина не витримала побоїв. Коли мати побачила, що Вероніка лежить на підлозі і не ворушиться, то взялася розтирати її снігом. Дитину не вдалося привести до тями, лікарі швидкої констатували смерть. Експерти встановили, що Вероніка померла через пухлину в головному мозку, яка утворилася внаслідок побоїв. І зовсім шокуючий факт: у кишечнику не було їжі.

У це важко повірити, але після такої мученицької смерті невинної дитини жінки стали покривати її ката! Вони розповідали, що у Вероніки ніби стався епілептичний напад і вона впала зі стільця й ударилася головою. Та навіть первин­ний огляд тіла показав, що це не так (були помітні численні садна і побої). Пізніше під тиском неспростовних доказів жінки таки зі­зналися, що травми на тілі дитини – це наслідки Назарового «виховання».

На похорон мати не прийшла

А де були люди? Невже нічого не бачили? Сусіди розповіли, що діти на вулиці не гуляли, криків не чули, лише собака часто гавкав. По допомогу Гася ні до кого не зверталася. Навпаки, коли до будинку Назара прийшов сільський голова Анатолій Рибка, вона накинулася на нього з молотком і навіть встигла вдарити його по руці.

Похороном Веронічки займалася Катерина, се­стра Гасі. Сама ж горе-мати на прощання з дочкою не прийшла...
У квітні того ж року Га­лину позбавили батьків­ських прав на старшу до­чку, а невдовзі суди­ли. За злісне невиконання обов’язків з догляду за дитиною Ніжин­ський міськрайонний суд присудив їй 2 роки тюрми. Пізніше, у лютому 2019-го, за скаргою прокурора пока­рання збільшили до 4 років. Красулю ж почали судити на­прикінці літа 2018-го.

Справа затягувалася. Люди впевнені, що навмисне. Адже чоловік вже неодноразово відбував покарання, в тому числі за зґвалтування, але в місцях позбавлення волі довго не затримувався. З в’язниці його витягували впливові родичі. Вони мають у Ніжині ритуальний бізнес.

Вирок винесли лише наприкінці серпня 2023-го – 10 років позбавлення волі. На суді Назар Красуля просив «не карати його суворо», мовляв, більше не буде знущатися над дітьми. Через те, що до терміну входить і час, який Назар провів у СІЗО, на волю він може вийти через п’ять років після винесення вироку.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися