Підсумки переговорів по Донбасу: вибори, амністія, особливий статус, а лише потім повернення кордонів Україні
Україна

Підсумки переговорів по Донбасу: вибори, амністія, особливий статус, а лише потім повернення кордонів Україні

3 жовтня 2015, 15:19
0
0
Сподобалось?
0

Вчора Петро Порошенко з одноденним робочим візитом побував у Франції, де взяв участь у зустрічі лідерів країн «Нормандського формату» (Україна, ФРН, Франція та Росія). Зустріч закінчилася вчора ввечері, і стає очевидним, що у Президента попереду досить непростий діалог з українським суспільством. Окремі деталі перемовин поки що офіційно озвучили канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Франсуа Олланд, і вони наводять на неприємні роздуми.

«Мінський процес передбачає певний порядок питань та графік їхнього виконання, тому, щоб ми слідували досягнутим у Мінську домовленостям, ми повинні дотримуватися певної послідовності. Спочатку було припинення вогню – ми це виконали, – потім відведення важких озброєнь та легких озброєнь, – ми це робимо зараз, – але усе це зайняло більше часу, ніж було передбачено. Потім обмін військовополоненими, робота в робочих групах, прийняття конституційних змін, на це також було витрачено більше часу, ніж було домовлено», – цитує слова Олланда «Укрінформ».

Він також запевнив, що у ході переговорів чотири лідери погодилися з тим, що вибори, які не відповідають мінським домовленостям не повинні відбутися. «І вірогідно, і ми навіть впевнені у цьому, що потрібен час для організації проведення місцевих виборів, тому вони пройдуть пізніше, ніж дата, яка передбачена для виконання мінських домовленостей, – 31 грудня 2015 року», – наголосив французький президент.

За його словами, вибори повинні пройти і особливий статус буде застосовано на день виборів, – спочатку на тимчасовій основі, а потім і на постійній основі – після того, як результати виборів будуть підтверджені міжнародними організаціями. Після цього, на думку Олланда, настане черга останнього етапу – це повернення територіальної цілісності України, «тобто повернення Україні повного контролю над своїм кордоном і виведення іноземних збройних формувань з її території».

Думку французького президента поділила Ангела Меркель. Вона нагадала, що на сході України з 1 вересня режим припинення вогню в основному дотримується, тому  сторони рухатимуться далі на шляху імплементації мінських домовленостей.

«Сьогодні ми обговорювали дуже складні проблеми. Коли настане амністія, вступить у силу закон про особливий статус, який повинен бути згаданий у Конституції України, і сьогодні ми домовилися  про послідовність втілення цих кроків», – сказала Меркель. Водночас вона відзначила, що розбіжності існуватимуть і їх потрібно буде усунути. «Ми повинні подивитися чи витримає це обговорення у рамках Тристоронньої контактної групи, і той факт, що ми сьогодні зустрілися, є символом просування уперед. Але без тертя це не минеться», – зазначила вона.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися