Храм, де окупанти смажили шашлики, перейшов до української церкви
Україна

Храм, де окупанти смажили шашлики, перейшов до української церкви

13 серпня 2022, 14:17
0
1
Сподобалось?
1

«Вісник+К» уже писав про село Лукашівку Чернігівської області, яке місяць було під окупантами. Там не залишилося жодної вцілілої хати. У господарстві місцевого фермера Григорія Ткаченка загинули 120 породистих корів. Рашисти влаштовували на них сафарі, а потім смажили шашлики у церкві. Саме навколо місцевої святині нині знову розгорілися баталії.

Вознесенській церкві у Лукашівці більше 240 років. Спочатку це була дерев’яна будівля. На початку ХХ століття її розібрали і на тому місці побудували кам’яну. Новий храм освятили у 1913 році. За радянських часів його закрили та використовували як склад. Богослужіння тут відновили у 1988 році. Храм належав громаді Московського патріархату. Коли ординці зайняли Лукашівку, то у церкві влаштували собі штаб. Навколо поставили машини з мінометами та боєприпасами. Всередині храму також лежали ящики зі снарядами. Сюди ж привезли мобільний крематорій, до якого підвозили «Уралами» російських двохсотих. Крім того, у святині влаштували гестапівську катівню для мирних українців із сусідніх сіл Ягідного та Іванівки.

Звідси ж вели обстріли. Коли наші звільняли село, то влучили у боєкомплект. Місцеві розповідають, що вибухало впродовж трьох годин, навколо розлітались частини окупантів. У той день тільки в одному місці їх загинуло більше сотні. Від храму ж залишилася половина. Людям його шкода, але розуміють, що іншого виходу не було.

– Шкода церкву, але скільки людських життів вона спасла! Скільки там зброї було! – каже місцева жителька Антоніна.

– Нічого, ми відродимо і храм, і село, і господарство, – запевняє фермер Григорій Ткаченко.  

Лукашівці тепер майже одностайні в одному: московського патріархату їм не треба. Громада села біля руїн розбомбленої святині проголосувала за перехід у Православну церкву України: 99 людей «за», четверо – «проти». Серед них і священник, який правив у храмі до повномасштабного вторгнення росії й окупації села чотири роки. Жителі Лукашівки, які ініціюють перехід, закидають отцю Миколі, що він не був з громадою під час початку бойових дій та окупації. А першу службу після звільнення села провів у квітні, на Великдень.

– Ні матушки, ні батюшки тут не було. Матушка при всіх сказала: «Західну Україну не бомбили, бо вони не грішні, а ми грішники». Як так можна?! – обурюється мешканка села Валентина.

Отець Микола виправдовується: мовляв, 25 лютого хотів приїхати до церкви, щось забрати, але підшипник зламався, обстріли були…

Людей такі пояснення не влаштовують. Тепер до Лукашівки приїжджає новий священник – отець Сергій з Чернігова. Він з Православної церкви України, раніше служив у Катерининському храмі. Чи залишиться священник разом з місцевою релігійною громадою – вирішуватимуть люди. Першу службу у Лукашівці отець Сергій провів на свято Іллі, 2 серпня. Слово Боже українською мовою тут звучало просто неба. Але люди надіються, що скоро відновлять свою красуню-церкву, і на ній знову засяють золоті куполи.

Марта ДИМИДІВСЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися