Український полонений... і вгодований окупант
Україна

Українські воїни виходять з полону, як з концтабору

21 жовтня 2023, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

Вся країна бачить, якими повертаються з полону наші воїни – шкіра і кістки, ніби з концтабору. Вони радіють найпростішим речам. Мурашки по тілі від фото, на якому військовий просто тримає яблуко. В його очах – сльози і біль. «Я цілий рік про нього мріяв», – сказав воїн, не відводячи погляд від яблука. Боже, до чого ж кляті кацапи доводять людей! А нещодавно натрапила на інформацію: російських полонених годують салом, ковбасою та цукерками. І все – за сплачені українцями податки.  

Гарячий суп маєш з’їсти за дві хвилини

Говорити з бійцями, які повернулися з полону, про те, що вони там пережили – складно. Не все можуть розповісти. Кажуть, що не хочуть нашкодити тим, хто там залишився. Одного зі звільнених, який тримав у руці яблуко і дивився на нього, як на диво, звати Максим Колесніков. Він киянин, ресторатор. На захист рідної землі став у перші дні вторгнення. В полон потрапив після важких боїв біля Гостомеля у березні 2022-го року. Після звільнення Максим розповів, що за майже 11 місяців полону втратив 32 кілограми. Харчування було триразове, але кількість та якість – жахливі. «У мене була значна м’язова атрофія, втратив дуже багато м’язів через неповноцінне харчування, не було можливості робити якісь фізичні вправи, рухатись, ми знаходилися в тюрмі весь час. Прогулянки були дуже короткими – по 5-6 хвилин», – ділиться спогадами Максим.

Дружина одного волинянина, який повернувся з полону, розповіла, що чоловік, коли йому дозволили під час реабілітації приїхати на кілька днів додому, міг годинами просто дивитися на їжу – борщ, котлети. Він розумів, що йому не можна їсти багато, але просив, щоб хоч у руках шматочок хлібчика потримати. Жінка просила не називати навіть його ім’я. Таких історій багато. Розповідають хлопці практично одне й те саме. Чому більшість звільнених з полону українців перебувають у жахливому стані, зокрема, дуже худі, пояснив журналістам лікар-нейрохірург, колишній бранець Дмитро Кубряк. Він потрапив у полон з «Азовсталі».

– Основна проблема у полоні – це недостатнє харчування. Тому дійсно можу сказати, 80% полонених – в стані анорексії, шкіра та кістки. Тому що росіяни просто не давали достатньо часу на прийом їжі. Виділяли лише десь 2 хвилини – і конвой наказував закінчувати їсти та підійматися, – розповів журналістам Дмитро Кубряк.

Окрім того, що на прийом їжі дають мало часу, страви надзвичайно гарячі, тому бранці весь час ходять із обпеченим ротом. Ось хлопці і повертаються з полону худющі й голодні.

Відгодовують кацапів чи гроші крадуть?

Ми бачили також полонених росіян, яких обміняли. Виглядають вони ситими і задоволеними. «Ми ж не орки, щоб морити людей голодом, навіть ворогів», – внутрішньо впокорювала своє обурення. Все ж думалось, що годують їх якимось недорогими макаронами, крупами –  перловими, ячними. Може, й м’ясом найдешевшим і т.п. Словом, щоб було ситно, але не по-домашньому, так як у тюрмі. Вони все ж зі зброєю на нашу землю прийшли вбивати українців.

Але допис у Фейсбуці народного депутата Сергія Рудика просто приголомшив: «У голові лише одні матюки… Державна установа «Табір для тримання військовополонених «Захід 1» на Львівщині накупила для рашистських полонених всього «необхідного» – від ексклюзивного сала до цукерок! Сало закупили по 270 грн (в Мегамаркеті, не самому дешевшому магазині країни – по 189 грн за кіло, в Новусі – 229).
Одних цукерок шоколадних закупили на 100 тисяч гривень плюс (і це я перегорнув лише перші кілька сторінок держзакупівель за вересень) – від «Пташиного молока» до «Снікерсів». Десятки видів недешевих ковбас, сири, кава-капучіно, вафлі-крекери. Люди, ви що здуріли?! Це ви так російських полонених відгодовуєте, чи просто тупо і цинічно крадете?»

Слів бракує! Не раз писали про пенсіонерів, які з мізерної пенсії дещицю на армію віддають. Про діток, які на канікулах невтомно працюють, щоб заробити якусь копійчину і на армію задонатити. А тут – мільйони гривень на утримання кацапів! І хай чиновники не прикриваються міжнародними нормами. Бо ніде не записано, що у їхньому меню має бути ковбаса «Дрогобицька» вищого ґатунку, а не «Ліверна» чи подібна другого ґатунку. Як на мене, то і це тим падлюкам зашикарно. Але ми ж не кацапи… Ну, а якщо це чергова схема набивання своїх кишень купюрами під час війни – на це мають звернути увагу правоохоронці. Україні вже натякають, що через корупцію чинуш іноземці гроші і зброю давати припинять. Кожна смерть нашого воїна буде не лише на совісті окупантів, а й тих, хто свої бездонні кишені краденими грішми набиває. Під час війни це називається мародерством. Тому дуже добре розумію українців, які підтримують введення для топ-мародерів смертної кари.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися