Борис СКАЧКО
Україна

Відомий український фітотерапевт розповів, як вберегтися від хвороб під час зими

4 грудня 2022, 14:17
0
1
Сподобалось?
1

Борис Скачко – відомий український фітотерапевт з Києва. Ще з дитинства захоплювався різними лікарськими рослинами, адже у його родині аж сім поколінь травознавців. «Колись люди не пили таблеток, а лікувалися травами. То чому ж ми, як щось заболить, одразу біжимо в аптеку?» – резонно запитує чоловік. Він закінчив Київський національний медичний університет імені Богомольця, є прихильником здорового способу життя, дотримується правильного харчування, видав чимало книжок з порадами. Найцікавіші з його думок пропонуємо нашим читачам.

Український борщ поліпшує імунітет

У народі кажуть: одне лічать, а інше калічать. Бо часто медикаменти дають побічні дії. Лікування травами, зборами, різними витяжками не шкодить організму, якщо дотримуватися чіткого дозування та розпорядку. Борис Скачко наголошує, що давно забув про застуду. А допомагає йому у цьому правильне харчування, яке збагачує організм потрібними мікроелементами, котрі зміцнюють імунітет. Найголовнішим є вітамін А. Він має імуностимулюючий ефект та запобігає онкологічним захворюванням. Міститься у червоному буряку, моркві, томатах, болгарському перці, абрикосах, персиках. Їх варто вживати для профілактики серцево-судинних захворювань, покращення зору. А вітамін Е підтримує активність статевої системи. «Їжте гарбузове насіння, волоські горіхи, і ніяких проблем з любощами не буде, – зазначає травник. – Не забувайте про вітамін D, джерелом якого є сонце. Але слід обмежити споживання кави та чаю, бо вони блокують його активність. У сонячні дні не лінуйтеся погуляти, а також додайте у меню будь-яку печінку».

Не дивуйтеся, але вітамін С є у достатній кількості не тільки у цитрусових, а й у вареній картоплі, квашеній капусті.

– Наші прабабусі дуже шанували український борщ, – усміхається Борис Скачко. – І недарма, адже він містить багато овочів, а отже клітковини. Їжте вінегрет, овочеві супи, запечений гарбуз, кашу з нього. Вони одночасно і чистять організм, і збагачують його поживними речовинами, підвищують імунітет.

Не смійтеся, але фітотерпевт вважає, що завадити коронавірусу теж можуть продукти. У період пандемії робіть акцент на м’ясі та рибі. Вони містять білок, який запускає певні реакції у шлунково-кишковому тракті для пригнічення вірусу. А ще радить дихати на вулиці лишень носом, це зменшить ризик підхопити «корону». Щодо носіння маски теж має свої думки.

– Маска обов’язково має бути дво-тришарова, – наголошує. – Тоді захищатиме найближчі три-чотири години. Після того, як зняли її, виперіть і добре попрасуйте. Коронавірус гине при нагріванні вище 56 градусів.

Часникова настоянка – проти холестерину

Борис Скачко каже, що часто люди запитують, чи можна почистити судини від холестерину народними методами.

– Які симптоми сигналізують про те, що із судинами не все гаразд? Передусім це зниження працездатності. Якщо раніше ви виконували ту чи іншу роботу спокійно, а тепер при такому ж навантаженні з’являється задишка, пришвидшене серцебиття – це означає, що час приділити своєму здоров’ю трохи уваги саме зараз, бо «потім» може і не настати.

Він вважає, що для нормальної роботи судин передусім слід поліпшити роботу печінки. Адже саме вона виводить токсини з організму. Зробити це зовсім не складно. Насамперед треба дотримуватися режиму харчування. Печінка за добу може витягнути з крові до літра бруду, який називається жовчю. А у жовчному міхурі більше 200 мл не вміщається. Тож якщо їсти чотири-п’ять разів на день невеликими порціями, печінка добре очищатиме кров, і судини будуть у нормі. Є люди, які споживають багато фруктів чи сухофруктів, сподіваючись, що у такий спосіб вони поповнять організм поживними речовинами і при цьому не наберуть зайвої ваги.

– Але це неправильно, – каже фітотерапевт, – печінка при такому харчуванні не працює. Якщо немає повноцінного режиму, то і токсичні речовини, і холестерин залишаються у крові.

Фітотерапевт радить своїм пацієнтам настоянку часнику. Цей рецепт був записаний на глиняних дошках понад 5000 років тому. Зробити її не важко. Почищений часник подушити і змішати у співвідношенні один до одного з горілкою, бо його ефірні масла добре розчиняються у спирті та горілці. Усе, настоянка готова. І вживати її треба три-чотири рази на добу за такою схемою: перший день – одну краплю за 15–20 хвилин до їди, другий – дві, третій – три, і так поступово довести до семи, максимум десяти, крапель на один прийом. Вживати три-чотири місяці. Бо коли в судинах є холестерин, він заважає потоку крові. Та якщо його різко забрати, судина стоншується, і може статися інфаркт. Чим довше тривають процедури, тим краще, бо тоді організму легше перелаштуватися. Настоянку з часнику слід обов’язково крапати на продукт, що містить жир: кефір, ряжанку. А найкращий варіант – купити в аптеці гарбузову олію або з насіння льону і на чайну ложку рідини крапати настоянку і вживати. Але якщо людина має каміння у жовчному міхурі або давно не робила УЗД і просто не знає, є вони у неї чи ні, або хворіє на панкреатит, то вживати олію з настоянкою слід безпосередньо перед прийманням їжі.

– А не легше просто з’їдати зубчик часнику щодня?

– Такий метод нічого не дасть для профілактики атеросклерозу. Нам треба, аби ефірні олії часнику потрапили у кров, яка доставить їх до аорти. Літнім людям, тим, хто має, скажімо, ішемічну хворобу серця, підвищений артеріальний тиск, надлишкову вагу, такою профілактикою треба зайнятися насамперед.

Після курсу лікування, запропонованого лікарем Скачком, людина на три-чотири роки може жити спокійно. А тоді знову повторити курс. Дуже добре паралельно випити відвар вівса, який зміцнює серцевий м’яз і активізує кровообіг. Його готують так: п’ять-шість столових ложок неочищеного вівса або наполовину з ячменем залити літром окропу і тримати на слабкому вогні від 30 хвилин до години. При цьому кришку каструлі не закривати. А тоді процідити в іншу посудину, де лежить жменька сухофруктів (курага, родзинки, яблука, слива, груша), і так залишити до ранку. Пити цей відвар упродовж наступного дня. Його можна вживати і кілька місяців.

Зрозуміло, що ефект наступить не одразу, але однозначно буде, бо вже не раз люди дякували фітотерапевту за допомогу.

Поради від Бориса СКАЧКА

♦ Сироватка стимулює захисні сили в організмі, які знищують віруси. Варто вживати хоча б по 150 грамів три-чотири рази на добу. А якщо додати до неї трішки меду – це буде чудовий імунний засіб.

♦ Сухі шкірки граната перемолоти, додати трішки кориці. Розчинити чайну ложку суміші у трав’яному чаї. І застуди оминатимуть вас!

♦ Вживайте насіння гірчиці. Воно нормалізує доступ крові до головного мозку, активізує його діяльність, покращується пам’ять.

Наталія ВЕЧОРОВА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися