Загадкова хвороба Х
Україна

Загадкова хвороба Х

10 березня, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

Від цієї пандемії помре у 20 разів більше людей, ніж від ковіду?

Світ час від часу трясе від пандемій. Кілька років тому 6 мільйонів людей на усій планеті померли від Ковіду-19. За ним йшов Омікрон, Дельта, Дженні… І тепер заговорили про нову загадкову хворобу Х. Що це – страшилка, яка комусь вигідна, чи справді небезпечна хвороба, яка коситиме людей?

Хвороби ще нема, але вона з’явиться раптово

Паніка поширилася світом після анонсу дискусії Всесвітнього економічного форуму, який не так давно пройшов у швейцарському місті Давос. Хоча вперше термін «хвороба Х» ввели ще 2017 року, коли в Африці від гарячки Ебола помирали тисячі людей. «Враховуючи нові попередження Всесвітньої організації охорони здоров’я про те, що невідома «хвороба Х» може призвести до 20 разів більшої кількості смертей, ніж пандемія коронавірусу, які нові зусилля потрібні, щоб підготувати системи охорони здоров’я до численних майбутніх викликів?» – ці слова теми дискусії викликали ажіотаж у соціальних мережах. Ті, хто впевнений, що Ковід-19 спеціально вигадали, говорять, що світові лідери планують нову хворобу. Мовляв, таким чином світова еліта зможе запровадити карантин, обмежити нашу свободу та права. Інші, хто справді важко переніс коронавірус чи дивом вижив від цієї хвороби, запанікували і стали шукати симптоми загадкової «хвороби Х».

Але ні симптомів, ні методів лікування цієї епідемії поки… нема. Адже «хвороба Х» – це не загадковий вірус, який нібито шириться планетою, а умовна назва майбутньої небезпечної хвороби, яка рано чи пізно з’явиться. Експерти вважають, що від невідомого вірусу може померти у 20 разів більше людей, ніж від ковіду. І світ має підготуватися до майбутньої епідемії, щоб вона не застала нас зненацька, адже може початися раптово. А тому вченим потрібно обговорити цю майбутню хворобу, виділити кошти на боротьбу, розробку вакцин, тому що медичні системи багатьох країн ще не оговталися від удару Ковіду-19. Світ, маючи досвід пандемії коронавірусу, зрозумів, що потрібно оцінити свою готовність. Вже у травні на Асамблеї ВООЗ буде проголосована пандемічна угода на випадок виникнення потенційної загрози.

Україна готується до пандемії

У Давосі було відзначено, що Україна приділяє невідомій «хворобі Х» набагато більше уваги, ніж інші країни. Але і найбільше фейків про нову пандемію було поширено саме на території України. На випадок виникнення хвороби наша держава окремо фінансує спеціальні заклади охорони здоров’я. Про готовність до раптової появи «хвороби Х» свідчить наявність фахівців, лабораторної мережі та глобального партнерства.

– Наприклад, у 2023 році 193 заклади охорони здоров’я отримали окремий пакет від НСЗУ «Готовність до реагування на епідемії або спалахи інфекційних хвороб» на загальну суму 2 мільярди 385 тисяч гривень. Ці заклади мають постійний тримісячний запас необхідних ліків і готові в будь-який час швидко реагувати, допоки не включаться інші механізми національного і глобального рівня, – пояснив на нещодавньому брифінгу міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

За його словами, у нас вже є мобільні та стаціонарні лабораторії з потужним обладнанням, автомобілі для перевезення біологічного матеріалу. Коли ж «хвороба Х» стане реальною, ніхто не знає, адже ніяких збудників вірусу ще нема. А поки вчені ламають голови, як підготуватися до майбутньої пандемії, небайдужа читачка «Вісника+К» Євгенія Сохань із села Перв’ятичі Червоноградського району Львівщини радить перевірений дідівський спосіб: «Їжте багато цибулі, часнику, щоб та хвороба, яка сунеться, нас не здолала». Будьте здорові!

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися