Олена КАРГОЛЬ
Здоров’я

Лікарка з Луцька: «Передчасна менопауза – прихована сторінка життя жінки»

23 березня, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

Нині через війну ми всі перебуваємо у хронічному стресі. І це не може не позначитись на здоров’ї. Особливо на жіночому. Лікарі наводять тривожні дані, що з початком війни кількість пацієнток, які скаржаться на ранній клімакс, побільшало. З такою проблемою стикаються навіть панянки у віці 30 років і вони бояться, що це вплине на їх можливість народити дитину. Чому не варто відкладати профілактичний огляд у гінеколога, які симптоми свідчать про початок раннього клімаксу і чи можна його врегулювати – розповідає завідуюча гінекологічним відділенням КП «Луцький комунальний пологовий будинок» Олена Карголь.

Спадковість має значення

– Олено Віталіївно, у кожної жінки з віком настає менопауза. Але трапляється, що вона починається завчасно. Давайте поговоримо про передчасну менопаузу.

– Так, це досить актуальна, але прихована сторінка життя жінки. Третину свого віку ми перебуваємо в менопаузі (беручи до уваги середню тривалість життя жінки біля 70-75 років). Фізіологічний час настання менопаузи – 45-55 років. До 45-ти – це рання менопауза. Близько 5% жінок у віці 35-40 років стикаються з проблемою передчасного клімаксу. Тобто згасання функції яєчників відбувається значно раніше очікуваного та може виникнути раптово після перенесених оперативних втручань, хіміотерапії тощо… І це завжди стрес, який може стати емоційно-руйнівним для сучасної жінки, яка незалежна, готова будувати кар’єру, має свою думку і в той же час залишається берегинею сім’ї і хоче стати мамою.

– Які симптоми вказують на передчасну менопаузу або клімакс?

– Найперше, це мізерні менструації через значний інтервал часу – понад 38-40 днів або аменорея (взагалі нема місячних). І якщо жінка має репродуктивні плани, ці порушення можуть завадити їх реалізації. Наступне – вазомоторні симптоми на фоні нерегулярних місячних: приливи, пітливість, безсоння, тривога, зниження сексуального бажання, нетримання сечі при кашлі, чханні. Варто звернути увагу на симптоми, які часто сприймають за перевтому: зниження пам’яті, депресія, панічні атаки, запаморочення тощо. Тривожним сигналом є збільшення ваги без очевидних на те причин та поява абдомінального ожиріння як результат низького естрогену.

– Через що виникає передчасна менопауза?

– Не завжди точно можна визначити ці причини. Але слід пам’ятати про провокуючі фактори та фактори ризику, які можуть до цього привести. Наприклад, якщо у сестри, мами чи бабусі була передчасна менопауза (ПМ), то ризик мати цю проблему збільшується. Ще однією з причин є хвороби яєчників та їх лікування: кісти, хірургічні втручання, які зменшують здорову тканину яєчника та кількість фолікулів. Однією з вагомих причин є променева та хіміотерапія, проведена при онкозахворюваннях. ПМ може виникнути у пацієнток з генетичними порушеннями, хворобами щитовидної залози, на фоні великого стресу.  

Не шукати ліків в інтернеті, а йти до фахівців

– Олено Віталіївно, у сучасній медицині, напевно, нема проблем, щоб встановити цей діагноз та визначити методи лікування?

– Звичайно. Проводяться базові лабораторні тести на визначення рівня гормонів, що виробляються яєчниками. Певну інформацію дає й УЗД, де ми бачимо фолікулярний потенціал яєчникової тканини. Варто пам’ятати, що вчасна менопауза – це природній процес, а рання – це хвороба. І тут допомога лікаря є обов’язковою. Інколи достатньо лише підкорегувати спосіб життя, при стресах попрацювати з психологом. А у складніших випадках призначається медикаментозне лікування, яке для кожної пацієнтки визначається індивідуально.

– Які наслідки раннього клімаксу?

– Найбільша проблема – зниження здатності народити. Сучасні дівчата не поспішають завагітніти у 20-25, багато хто хоче досягти чогось у житті, а тоді планувати сім’ю. Тому мами у 35-40 – вже не дивина. А припинення менструації може завадити цим планам. Наступна проблема – це ранній старт «хвороб старості»: цукрового діабету, гіпертонічної хвороби, остеопорозу та інших. Ще один незручний ефект ПМ – негативний вплив на сексуальне життя. Вагінальна сухість, біль під час інтиму, нетримання сечі можуть зруйнувати стосунки пари. Жінки відчувають втрату своєї жіночності, почуваються самотніми, думають, що вони «не такі, як всі». А відчуття постійної тривоги, невдоволеності собою перешкоджають бути активною на роботі та в соціумі.

– В Україні триває війна, всі у постійному стресі. Чи впливає це на менструальний цикл?

– Війна – це надзвичайно потужне випробування для нас всіх. Зауважимо, що сьогодні наші жінки ще й воюють, волонтерять, і, на превеликий жаль, переживають важкі втрати. А організм жінки дуже чутливий до змін, до фізичних навантажень, виснаження, безсоння. Приблизно десять відсотків особового складу ЗСУ – жінки, вони перебувають у складних умовах. Тому під час сильного стресу в момент надмірних хвилювань організм вимикає репродуктивну функцію, ніби не дозволяє народжувати. Такий захисний механізм ще називають «аменореєю воєнного часу».

– Більшість жінок зізнаються, що були в гінеколога лишень коли народжували. А як щось заболить, то перше шукають допомоги в інтернеті, про профілактичні огляди навіть і не згадують.

– Краса, здоров’я та прекрасне самопочуття роблять кожну жінку щасливою. Тому важливо за повсякденними клопотами не забувати про себе, не нехтувати можливістю берегти себе. Візьміть за правило щороку проходити повний профілактичний огляд. Є проблеми з вагою – зверніться до ендокринолога. Обов’язково раз на рік зробіть УЗД молочних залоз, якщо вам до 40 років, а якщо після – мамографію. Будьте уважні до себе і… жодного самолікування. Воно може не лише нашкодити, а й призвести до ще більших проблем: невірного діагнозу, прогресування хвороби, розвитку побічних ефектів.

– Олено Віталіївно, ваші поради для жінок.

– Усі ми хочемо цінувати кожен момент життя, залишатися привабливими, любити свій вік. І хоч не можемо зупинити плин часу, але можемо знайти правила, які допоможуть почуватися щасливою. Вони прості:

- Розумно нормалізуйте масу тіла. Тут все просто: не можна впадати в крайнощі, не треба сидіти на модних дієтах, а потрібно харчуватися збалансовано. Контролюйте водний баланс.

- Займайтеся спортом. Біг, прогулянка в лісі, танці, плавання – все це допоможе триматися у формі. Достатньо 150 активних хвилин у тиждень, не виснажливих, але регулярних.

 - Шануйте сон. Клімакс – це свого роду суміш страху, тривоги, іноді гніву, що призводить до безсоння. Тому завдання «виспатися» є обов’язковим. Лягайте до 23.00 і спіть 7-8 годин.

 - Збалансуйте нервову систему. Оточіть себе позитивними людьми, займайтеся улюбленою справою, рукоділлям, мрійте про щось хороше. Якщо ми збережемо ментальне і фізичне здоров’я, то досягнемо успіху. І пам’ятайте: ви у себе одна, тож бережіть себе!

Підготувала Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися