Юлія СУХОДОЛЬСЬКА проводить прийом
Здоров’я

Кожна друга дитина в класі має проблеми із зором

3 вересня 2023, 12:00
0
1
Сподобалось?
1

Нинішня дітвора мало бігає, а багато часу проводить у планшетах, телефонах. Не раз бабусі сваряться: «Ми колись на вулиці скакали і здорові були. А тепер всі в окулярах від тих телефонів». Чи є у їхніх словах доля правди, чому не варто зволікати з медоглядом в окуліста, які «дзвіночки» дають знати, що псується зір, чому треба носити окуляри, які призначив лікар – на ці та інші запитання відповідає лікарка-офтальмолог КП «Луцька міська дитяча поліклініка» Юлія Суходольська.

Довідка про медогляд дійсна рік

– Юліє Сергіївно, нині дітки активно проходять медогляди перед садочком, школою – і біля лікарських кабінетів мами сваряться та нарікають на черги.

– Так, чомусь батьки тягнуть із медоглядом до серпня. Хоча пройти його можна раніше, адже   і електронне направлення від сімейного лікаря, і довідка про медогляд дійсні упродовж року.

– Чому медогляди так необхідні?

– Щоб вчасно виявити захворювання. Адже іноді батьки ігнорують скарги дітей на головний біль, не звертають уваги на те, що діти низько нахиляються над зошитом, тримають телефон перед самими очима, а це може вказувати на проблеми із зором. Буває, приходять батьки і скаржаться на кон’юнктивіт, а при обстеженні виявляється, що так проявляються проблеми із зором. Якщо втратити час, його повернути важко. Адже є такі захворювання, які слід лікувати у ранньому віці. Наприклад, амбліопія, або синдром лінивого ока. Простіше кажучи, одне око бачить добре, а інше – «лінується». Дуже часто вказує на це косина. Діткам до восьми років є шанс виправити зір. Треба носити по 4-5 годин вдень окуляри з оклюдером – це така заслінка, яка прикриває здорове око, щоб стимулювати працювати «ліниве». На це можуть піти місяці, але результат вартий таких зусиль.

Малюкам заборонено дивитися телевізор і телефон

– Нині всі списують проблеми із зором на комп’ютери та смартфони, бо ж діти годинами у них сидять. Які мають бути обмеження?

– Малюкам до двох років взагалі заборонено дивитися телевізор чи грати у телефоні! Дітям 2-6 років дозволяється одна година перегляду телевізора або 15 хвилин на телефоні. До речі, екрани сучасних смартфонів набагато шкідливіші. З 6 до 14 років дозволяється до двох годин екранного часу в день, а з 18 років – 3-4 такі години. Під час перегляду обов’язково треба робити перерву. Одну годину маленьким дітям треба розділити на 4 рази в день, після 6 років – перегляд має бути по пів години. Шкодить і робота на близькій відстані. Мова не лише про ґаджети, а й про вишивання, плетіння бісером. Варто пам’ятати, що коли ми дивимося вдалину, м’язи ока відпочивають, а коли на близьку відстань – працюють. Нині діти дуже часто тримають пристрої близько до очей, а їм треба відпочинок. Рекомендую скористатися правилом двадцяти, яке прийшло до нас зі США. Потрібно кожні двадцять хвилин робити перерву на двадцять секунд і перевести погляд на відстань двадцять метрів. Наші м’язи попрацювали – і саме так треба їх розслабити. Це правило корисне і для дорослих, і для діток.

– Що шкідливіше – телевізор чи телефон?

– Тут є своєрідна шкала. Найменш шкідливий телевізор, на другому місці – комп’ютер, на третьому – планшет, на четвертому – мобільний телефон та смарт-годинник. Нерідко батьки купують його школярам, щоб постійно бути на зв’язку. І не думають, що малечі важко роздивитися дрібненькі букви на екрані смарт-годинника. Комп’ютер має бути за 50-70 сантиметрів від очей. Телевізор треба дивитися з дальшої відстані – чим більший екран, тим краще. Часто діти люблять грати на телефоні вночі, коли все освітлення вимкнуто. Запам’ятайте: це дуже негативно впливає на зір, адже м’язи ока напружуються ще більше, бо контрастність велика.   

Навіть у немовлят буває катаракта

– Юліє Сергіївно, з якого віку дитина може ходити в лінзах, а з якого – в окулярах?

– Залежно від діагнозу пацієнтам призначається апаратне лікування або носіння окулярів чи лінз. Якщо є показання лікаря, то лінзи можуть порадити навіть з народження. Часто трапляється, що лікар призначив окуляри, а батьки не вдягають їх дитині. Не треба ігнорувати порад фахівця. Бо малюка мучитимуть головні болі, виникатиме почервоніння, різь в очах. Мама думає, що без окулярів дитині краще, а це загрожує погіршенням зору. Якось в одному класі виявили, що кожен другий учень має проблеми із зором. В іншому – з двадцяти дітей 17 ходять в окулярах.

– Якщо батьки носять окуляри, то й дитина буде?

– Спадковість відіграє велику роль. Якщо один із батьків має проблеми із зором, для дитини ризик зростає втричі. А якщо обоє – то в шість разів. Щодо бабусь-дідусів тут інший підхід. Якщо після сорока вдягнули окуляри, коли відбулися вікові зміни, то це нормально. Якщо замолоду, то можна говорити про спадковість.

– Чи можна вдома самому перевірити зір?

– Ви лише зможете дізнатися, бачить дитина картинку чи ні. Але якщо втрачено якийсь відсоток зору, то без спеціальної апаратури діагностувати не можна. Тому так важливо не ігнорувати медичні огляди. Адже бувають випадки, коли навіть у немовлят виявляють катаракту. Роблять операцію та рятують око. Це не лише хвороба старших людей, як звикли думати.

– Часто чула, що дітям промивають запалені очі ромашкою, мовляв, вона помічна.

– У нас так звикли, коли якісь виділення з ока, промивати ромашкою. Це небезпечно, тому що занадто сильна концентрація такого трав’яного настою може попекти око. Якщо виникають екстрені випадки, наприклад, з’явилися якісь аномальні виділення з ока (зелені, чорні),  дитина щось запхала в око чи розвинулися алергічні запалення, одразу треба звернутися по допомогу до фахівця. Пацієнти приходять в реєстратуру поліклініки– і їх скеровують до спеціаліста. У будь-якому випадку не можна займатися самолікуванням!

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися