Жінки страждають на закреп частіше, ніж чоловіки
Україна

Жінки страждають на закреп частіше, ніж чоловіки

20 квітня, 11:30
0
0
Сподобалось?
0

Цей надзвичайно розповсюджений шлунково-кишковий розлад вражає людей будь-якого віку. Він дошкуляє 20% дорослих і майже 30% дітей. Жінки з цією проблемою стикаються частіше, ніж чоловіки, а також літні люди. На жаль, вони не відразу звертаються по допомогу до лікарів, через що виникають різноманітні ускладнення. Дієтолог-гастроентеролог, експерт Міністерства охорони здоров’я Олег Швець поділився порадами, що робити людям, які мають такі проблеми, як не допустити ускладнень, а також способами профілактики.

За його словами, є багато факторів, які сприяють запору: харчування з низьким вмістом рослинних харчових волокон (клітковини), надмірне вживання кофеїну, зловживання алкоголем, широкий перелік фармакологічних засобів, ендокринні захворювання (гіпотиреоз), неврологічні захворювання (невропатія), психологічні проблеми.

– Більшість пацієнтів дитячого віку отримує користь від медикаментозного лікування, але у дорослих закреп може мати гірший прогноз та серйозно негативно впливає на якість життя, – каже гастроентеролог.

Він може призвести до ускладнень, таких як дискомфорт, спазми в животі, геморой, анальні тріщини, пошкодження тазового дна, нетримання калу, затримка сечі, стеркоральна перфорація (порушення цілісності стінки кишки), ректальний пролапс (розширення і випинання прямої кишки із заднього проходу), заворот (скручування петлі кишечника навколо себе, що викликає кишкову непрохідність), анальний свищ.

Насправді закреп піддається лікуванню та його можна уникнути.

Щоб зменшити ймовірність його розвитку, спеціаліст радить регулярно дотримуватися таких профілактичних рекомендацій:

– не забувайте про щоденне споживання води;

– скоротіть споживання надмірної кількості м’ясних і молочних продуктів, дотримуйтеся дієти, багатої рослинною їжею,

регулярно включайте в меню продукти, які мають доведену послаблюючу дію – ківі, чорнослив, буряк, цільнозерновий хліб тощо;

– при дефекації намагайтеся прийняти оптимальну позу та обмежити час натужування не більше 10 хвилин;

– будьте активними протягом дня, збільшіть фізичні навантаження, ходіть пішки по сходах;

– разом з вашим лікарем перегляньте перелік препаратів, які ви вживаєте, замініть або відмініть ті з них, які можуть провокувати запор;

– їжте не пізніше, ніж за дві години до сну.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися